Bron: www.autogas.nl

Met deze zogeheten LPdi-installatie merk je geen enkel verschil meer tussen het rijden op LPG of op benzine. Het vermogen, rijcomfort en de wegligging zijn exact gelijk. Ondertussen profiteer je echter wel van beduidend lagere kosten en een lagere CO2-uitstoot.

Geen verliezen
Het LPdi-systeem is door Vialle Alternative Fuel Systems zelf ontwikkeld. Peter Rutten, President / CEO van Vialle: “Met LPdi wordt het voor eerst mogelijk dat het LPG, net als bij de brandstofinjectie van een benzinemotor, direct in de cilinders wordt ingespoten. Met als gevolg dat alle voordelen van de benzinemotor behouden blijven. Zoals het volledige vermogen, omdat er geen ingreep in het koelsysteem nodig is. En aan trekkracht (koppel) boet de motor evenmin in. Sterker, deze reeds veelvuldig geleverde 1,4 liter motor biedt een veel lagere CO2-waarde mét LPdi dan zonder. Het rekensommetje van het overbekende ‘omslagpunt’ hebben we opnieuw berekend. Met LPdi loont het al vanaf 12.000 kilometer per jaar om LPG te gaan rijden. Een lagere bijtelling vanwege de veel lagere CO2-uitstoot wordt bovendien ook in de naaste toekomst verwacht.”

Onderhoudsvrij “LPdi brengt veel meer moderne auto’s binnen het bereik van rijden op autogas”, zegt Rutten. “Bovendien start de LPdi-motor gewoon op gas en niet eerst op benzine. Daarom zouden we de rollen moeiteloos kunnen omdraaien: een kleine reserve-brandstoftank en een grote gastank op de plaats van de gewone tank. Het LPdi is onderhoudsvrij, er hoeven geen filters te worden vervangen. Dat scheelt in de kosten. Het LPdi-systeem kunnen particulieren en autobedrijven bestellen bij alle Vialle Centers.”

LPG is een schonere brandstof dan benzine of diesel. De uitstoot aan CO2 is veel lager. LPG heeft een klopvastheid van 108 tot 110, veel hoger dan van superbenzine. Zo’n klopvaste brandstof laat een hogere compressieverhouding toe en waarmee hogere motorvermogens haalbaar zijn. Dit is vooral van belang voor motoren met een turbocompressor, zoals enkele van de direct ingespoten 1,4 liter VAG-motoren. Installaties voor andere VAG-motoren en andere automerken volgen binnenkort.