Het Finse Neste produceert en levert wereldwijd verschillende biobrandstoffen. Op de Maasvlakte breidt Neste Nederland zijn activiteiten uit met een installatie voor de productie van hernieuwbare LPG. Het Nederlandse bedrijf SHV Energy zal de biobrandstof verkopen.

 

“Bio-LPG kan zonder aanpassingen gebruikt worden in verschillende transport- en verwarmingstoepassingen. Het is een prachtige toevoeging aan ons assortiment”, zegt Fulco van Lede, directielid van SHV Energy. “Met deze stap leveren we onze klanten een nog schoner alternatief voor brandstoffen als diesel en benzine.”

SHV Energy is naar eigen zeggen een van de grootste distributeurs van LPG. SHV neemt de volledige productie van Neste’s nieuwe raffinaderij, 40.000 ton per jaar, de eerste vier jaar af.

Alternatief voor aardgas en diesel
De bio-LPG, een vloeibaar gemaakt mengsel van propaan- en butaangas, kan probleemloos gebruikt worden in auto’s en vrachtwagens die op fossiele LPG rijden. LPG, ook bekend als autogas, stoot bij het verbranden minder CO2 uit dan diesel en benzine.
In landelijke gebieden, zonder aardgasnet, wordt LPG gebruikt om gebouwen te verwarmen. Neste kan met zijn nieuwe installatie ook bio-campinggas leveren.

1.000.000 ton
De plannen voor de € 60 mln kostende LPG-installatie werden in september 2014 bekendgemaakt. Neste gaat er restromen opwaarderen die vrijkomen bij de productie van biodiesel. Neste denkt de fabriek eind 2016 in bedrijf te nemen.
De bestaande raffinaderij van Neste Nederland in Rotterdam is met een productiecapaciteit van 1.000.000 ton per jaar naar eigen zeggen de grootste productielocatie voor hernieuwbare brandstoffen in Europa. In de Verenigde Staten levert Neste onder andere biodiesel aan pakketbezorger UPS.

Bron: www.duurzaamBedrijfsleven.nl